Що ми любимо читати

Розпочинаються дні дитячої книги. Напевно, цікаво знати, що ж взагалі полюбляють читати учні й вчителі нашої школи. Майже місяць тривало читацьке опитування, яке показало багатство читацьких смаків, можливість знайти однодумців або ж цікаву книжку серед друзів і колег.

Отже, в опитуванні взяли участь 62% учнів і 38% учителів (чомусь педагоги були пасивними). На питання "Чи любите Ви читати?" 63% сказали: "Так", решта (37) - "Інколи". У тому, що не любить читати, не зізнався ніхто (або ж не тільки не любить, а й не вміє).

Радує, що 85% респондентів віддають перевагу українській літературі, і тільки 15 % - зарубіжній (читай - російській). Давно не секрет, що твори, запропоновані шкільною програмою, не завжди користуються популярністю, що й показало наше дослідження: 69% читають твори поза програмою, і тільки 31% задовольняють програмові твори.

Серед достатнього переліку порадників щодо вибору книжки для читання більш все-таки покладається на поради друзів (79%), звертають увагу на рекламу автора чи самої книги (14%), трохи менше прислухаються до порад учителя (11%); 5% довіряють книжковим клубам і по 2% віддали голоси на користь бібліотекарів та продавців книжкових магазинів.

Більшість учасників опитування зачитуються повістями й романами (по 59%), значно менше захоплюються поезією (8%), оповіданнями (6%) і казками (4%). Відповідаючи на питання, що найбільше читаєте, смаки розділилися: 58% люблять читати "про життя", 40% віддають перевагу гумористичним творам, 37% - пригодницьким; 33% зачитуються фантастикою, 30% - історичними творами. Решта даних показують, що небагато респондентів надають перевагу творам про війну і публіцистиці (по 5%), ще менше зачитуються "жіночими романами" (2%)

Щодо читання творів українською. Серед класиків безсумнівним лідером є Тарас Шевченко, його читають-перечитують 63% опитаних. Далі серед авторів шкільної програми найчастіше згадують Ліну Костенко (43%), Лесю Українку (40%), Івана Франка (36%), Василя Симоненка (20%). Не оминули увагою також твори І. Котляревського, І. Нечуя-Левицького, П. Мирного, О. Гончара.

Серед сучасних авторів найбільш популярними в школі є Марія Матіос (65%), Сергій Жадан (39%), Володимир Лис (34%), Василь Шкляр (31%). Напевно, ще не відкритим для нас є Юрій Андрухович: його читають, але мало.

Підсумки опитування радують тим, що все ж таки в нашій школі читають, а інформаційні технології, які, на думку багатьох, несуть негатив і "вбивають" книгу, навпаки - допомагають знайти бажаного автора. І якщо немає можливості потримати в руках книжку, на допомогу прийде Інтернет.

Наостанок додам: читайте, друзі! Читайте щодня! Ще нікого книга не зробила гіршим!

Кiлькiсть переглядiв: 349

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.